sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Toden hetki

Blogimetsän kansan keskuudessa kiertänyt haaste heitettiin Sudenkin suuntaan, ja tietenkin tartuin! Kuvioon kuulemma kuuluu lähettää tämä eteenpäin kahdeksalle muulle kirjoittavalle, mutta lavennan kenttää ja ehdotan, että ottakoon kopin joka pallon tuntee omakseen.

Siis kahdeksan tärkeää totta omasta itsestäni ja elämästäni - aloitetaan osastolta Valaisimet:

1. Omat pojat
Elämäni mielenkiintoisin matka. Ei vain kahden kasvavan ihmisen valloittavaan persoonallisuuteen vaan koko siihen tahmaiseen seitistöön, jonka lasten ja äidin jatkuvasti muuttuva ja mukautuva yhteys muodostaa. Herkkää, hilpeää ja aivan helvetin hankalaa, saatanan raivostuttavan takkuista, mutta pitää myös oman pään taatusti liikkeessä. Ja sitä tunnevyöryä, onko mitään mitä ei olisi vielä koettu! Hemmetti. Luottamuksellinen yhteys noiden heppujen kanssa on parempi lahja kuin ikinä osasin elämältä edes toivoa.

2. Kissat
Läheisyysgeneraattorimme. Suositellaan jokaiselle eronneelle naiselle ja jokaiselle varhaisteinille, joka sanoo äidilleen "yäk sä haiset, mee pois". Tekee hyvää myös isommille. Terveysvaikutukset taatut ja resepti on voimassa parhaimmillaan parikymmentä vuotta. Voidaan tarvittaessa uusia itse.

3. Meri
Äärettömyys ja veden hyväily iholla. Suola. Kun on sen rannalla ja katsoo horisonttiin, edessä on koko maailma. Kaikki sen mahdollisuudet. Epäterveellistä asua liian kauan liian kaukana merituulen tuoksusta.

4. Kuvat
Valo. Elo. Sarja. Kieli. Mieli.

5. Iho
Paksusta nahasta täyteen nahattomuuteen, koko skaala on käytettävissä kun kohtaa toisia ihmisiä. Millä aistilla kenetkin ottaa vastaan, jonkun silmien jälki menee välittömästi ihon alle ja toisen pelkkä olemus saa suomut kasvamaan läpipääsemättömäksi panssariksi. Olen ultraherkkä älylle ja sanojen kieputukselle, hulahdan täyteen reikiä ja valun ulos itsestäni toista kohti niin kevyestä värähdyksestä, että joskus pelottaa jo pelkkä silmien avaaminen. Ja kävelen pois kun pitäisi pysyä, jätän sanomatta kun olisi hetki sanoa. Vain siitä pelosta että vastaukseksi tulee tylytystä. Tai vain kuivuutta. Liikaa totta ja liian vähän luottamusta sudenkorentojen tanssiin...

Mutta avoimuus ihoa myöten, rehellisyys ihan ääriin saakka. Ilman niitä en voi uskoa rakkauteen.

6. Syttyvä liha
Mieletön ihmisen ominaisuus leimahtaa niin hillittömään himoon ja haluun toista ihmistä kohtaan, että järki, tieto, kokemukset ja kaikki koskaan hankittu viisaus katoavat silmänräpäyksessä ja ainoaksi oikeaksi johtotähdeksi syttyy orgastisen rakastelun odotus. Ja tietenkin sen jatkumona takuuvarmasti odottava ikuinen yhteinen onni ;) Mikä uusiutuva energialähde meissä ihmisissä elääkään! Kuohuvat kosket ja vinkuvat tuulet, uraani halkeaa, ihan kakkoseksi jäävät kaikki.

7. Välittäminen
Hyvä voittaa pahan 6-0, koska me uskomme niin. Ei se itsestään tapahdu. Että kaikilla olisi hyvä olla, pitää kaikkien välittää. Ja tämän takia en kyllä ikinä tule tajuamaan  valikoivaa välittämistä, jonka piiriin kuuluu vain oman kylän väki tai jotenkin muuten oikeanlaiset (-kieliset, -väriset, -uskontoiset). Jos jollain on paha olla, henki vaarassa tai nälkä, hänestä on pidettävä huolta, as simple as that. Ja jos empatia tuottaa jostain syystä vaikeuksia, voihan sitä ainakin olla lisäämättä toisen tuskaa ja olla vain hiljaa. Joskus sekin on ihan hyvää välittämistä.

8. Raha
Jos sitä ei olisi sen verran tarpeeksi, että peruselämäntarpeet saadaan hoidettua, ajattelisin sitä aivan liikaa. Siihen mielen vankilaan en halua enää koskaan.


Listaa voisi jatkaa mutta siihen puutuisivat kaikki, minä mukaan lukien. Mutta näillä eväillä pysyn elossa ja muilla sitten herkuttelen.

Kovasti peräänkuulutetussa Kellariosastossa on paljon mustaa ja yön lasten suruja ja murheita. Mietin pitkään - minäkin - sitä, mikä loppujen lopuksi olisi minusta totuus mallia Children of Night, mitkä sellaisia tunnustuksia, joissa näkyisi synkin osa minua. Salaisin? Nekö kohdat, joissa olen kuvitellut jotain kiellettyä? Tehnyt jotain yleisesti paheksuttua? Jotain oikeasti pahaa? Konkreettista?

Luulen, että Kellarista löytyy meiltä kaikilta jotain vielä paljon pahempaa.

Ihan pahin asia, jonka minä olen tehnyt, on alistuminen. Alistuminen itseeni kohdistuvaan vääryyteen. Mikään ei ole niin paljon tuonut mustaa ja pimeää, niin paljon yötä omaan mieleeni kuin se, että olen ottanut annettuna sen, mikä on rikkonut oman käsitykseni minusta itsestäni kokonaisena ihmisenä. Väkivaltaa: henkistä kylmyyttä ja välinpitämättömyyttä. Lapsilla vain on harvoin vaihtoehtoja mutta aikuisempana olisi jo ollutkin. Minä vain en osannut niitä löytää enkä aina etsinytkään.

Seuraavaksi pahin asia on se, että meni liian kauan, ennen kuin tajusin, mistä oli kyse. Niin kauan, että jotain samasta pahasta ehti jo siirtyä omiin poikiinikin. Ja sen ajatteleminen sattuu vieläkin ihan helvetisti.

Mutta minä olen kiivennyt sieltä Kellarista kohti Valaisinosastoa ja oppinut näkemään asioita, joissa on luxeja ja watteja ja voltteja, loistoa, hehkua ja halogeeneja. Ja olen saanut oppia ymmärtämään, että ne ovat olemassa myös minua varten.

Tätä minun elämääni.16 kommenttia:

 1. Äärettömän hieno tilitys!Varsinkin kohdat 5 ja 6 olivat sellaisia jotka pysäyttivät ja saivat maan järähtelemään - siinä järjestyksessä.
  Huomasin nimittäin taas kärsiväni liian aktiivisesta mielikuvituksestani koska ne kaikki sielun silmin nähtävät jutut pamahtavat liian nopeasti liian voimakkaina mieleen. Toisaalta se on hienoa ja antoisaa mutta se veivaa sielua vähän turhan paljon, liikaa toteutumattomia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sinä herkkävaistoinen! Ja tiedän tasan tarkkaan, mitä tarkoitat, sillä ihan samanmoinen sekosielu vilkasmieli täältäkin päästä löytyy. Vaikkei se aina riveiltä näy, ei kaikille rivien välistäkään. Aaltoina menee, isoina. Ja ne toteutumattomat varsinkin.

   Poista
 2. Whee! Olipas paljon pohtimista herättävä kirjoitus. Luin sen jo päivällä, mutta piti miettiä sen syvällistä sanomaa ennenkö herkeää kommentteja kirjoittamaan.

  Paljon olet elämässä nähnyt ja kokenut. Elämänkokemus - vaikka se on osin tullut rotanpaskaa syöden - on paras pääoma mitä elämä voi tarjota.

  Itse olen jälkikäteen löytänyt kultahippuset täydellisen paskasta kokemuksestakin. Jollain tavalla nekin ovat jalostaneet, tai ainakin tehneet minusta sen mikä nyt olen.

  Btw - meillä on saman vuosikerran perilliset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä sen sanoit. Samoja kultahippuja olen monta kertaa seulonut ja ajatellut niitä askeleita, joita koko ajan kuitenkin on tullut otettua, niin kevytpaskassa läpsytellessä kuin syvässä sonnassakin kahlatessa.

   On elämä vaan aika mielenkiintoinen juttu. Ei helppo - onneksi!

   Ja aika hyvinlannoitetut kasvualustat meissä näyttää olevan kehittymässä niille perillisillekin :)

   Poista
 3. Niin ja katsokaa nyt itseänne niin näette kuinka mielettömän hienoja kultakimpaleita niistä hipuista on kertynyt. Tämä on sitten sanottu ilman mitään perseen nuolemista

  VastaaPoista
 4. Kai minäkin tässä yhteydessä kainosti kiitän :)

  Sudenjälki - puutarhuroitko? Kattelin noita sun liitämiä kuvia vain... Jotain ikuista ja aalloilla aikakausia hiottua. Jotain hetkeksi kuollutta, jossa elon siemen kuitenkin piilee. Jotain tuhannen räiskyvää - hetken intensiivistä loistoa, todellistä tykitystä.

  Rakastan katsoa unikon nupun repeämistä ryppyisestä aihosta upeaan ja nopeaan loistoon. Kevät on minun aikani. Ehdottomasti. Sitä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet sinä kyllä tarkkasilmäinen lukija ;) Tunnistit noista omakuvistani juuri sen, mikä niissä on minua. Tai minusta niissä.

   Puutarhani on vain parvekkeen kokoinen mutta vuosi vuodelta - kevät keväältä, kesä kesältä, syksy syksyltäkin - tärkeämpi osa sielunmaisemaani. Rehottava ja sattumanvarainen katselun, hypistelyn ja nautinnollisen nuuhkimisen kohde. Sitä odotellessa!

   Poista
 5. Kuvat ovat visualistien sanoja. Sanat on verbalistien kuvia. Sä nappasit molemmat....

  Ostahan huhtikuussa minttua purkissa kaupan vihannesosastolta. Katkase varret ja istuta koko ruukku isompaan astiaan. Saat koko kesän pirteää ja viilentävää mintun tuoksua kun pelmuutat kädelläsi puskaa. Ja haudutat ihanaa teetä versoista.

  Mikä muukin yrttiruukku käy - maun mukaan.

  VastaaPoista
 6. Haluakkonää kattoo mun kuvia? Annan tässä salaisen linkin http://s829.beta.photobucket.com/user/Titamiini/library/
  Jos sattuu jotain joutokäyntiaikaa olemaan ja kiinnostaa...

  Vasemman laidan palkista voit valita näkymiä otsikoiden mukaan - kuvat tulevat pieninä näkymään oikealle puolelle. Jos haluat selata kuvia, niin klikkaa pientä kuvaa ja tulevat isompina niin, että pääset eteenpäin-painikkeella katsomaan seuraavia.

  Olen siis puutarhafriikki ja rakastan kuvaamista.

  VastaaPoista
 7. Luin sitten kaikki vanhatkin läpi. Kiitos kirjallisesta annista täydellä sydämellä. Pisti miettimään monia asioita.

  * kumartaa ja poistuu nukkumaan kohdatakseen tulevat haasteet *

  VastaaPoista
 8. Kiitos sinulle! Yrttivinkistä, kuvalinkistä ja siitä, että luit. Sinua tämän verran tavanneena arvaan, että kaikenlaista sieltä pystyit näkemäänkin. Ja minä luin sinun kukkiasi :)

  Itse olen ennen kaikkea sielu- ja tunnelmafriikki, mutta jostain syystä minunkin kuvistani valtava osa on kaikenlaista kasvavaa, kasvanutta, luonnosta löytyvää. Tai ehkä juuri siitä syystä?

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Täällä ollaan, ihan hyvin hengissä mutta aika vetämättömässä olotilassa, liitely on vain ollut vähän mallia matala. Ei mistään erityisestä syystä - ei siis huolta - vaan ihan vain näitä oman pään arkisia syväsukelluskuvioita... Olen kyllä käynyt vierailuilla luonasi Luostarissa ja naureskellut vanhan akan partakarvoihini juttujasi, että hengessä mukana! Ellei peräti hengellisessä.

   Mutta kiitos kun välität. Se tuntuu hyvältä.

   Poista
 10. Heh! Jos mun kukkiani luit, niin kuvasokeaksi tulit :D

  Meillä on viikon ajan asunut nuori hollantilaisneito. Hän on tutustunut lumeen, jäähän ja pimeyteen. Tänään vetäisin hänet tietokoneen äärelle ja sanoin: "Katso! Nyt näet kylmän lumen ja jään. Kesällä täällä on Valoa ja Vihreää. Ja hyttysiä ihan saatanasti" Katsottiin vuosi kuvista läpi tammikuusta joulukuuhun. Kuinka uskomaton muutos on täällä vuodenajoissa! Onneksi helmikuun kansiossa oli revontulia kuvattuna. Niitä kehveleitä ei tänä talvena ole ollut tarjolla kuin pari haileeta versiota, kun auringonpilkkumaksimi on viivästynyt.

  Nuori neito oli ihan ihmeissään. Näin voimakasta vuodenaikojen vaihtelua ei ole monessa paikkaa maailmassa. Kesällä kaikki on niin voimakkaasti tosin. Siksi kai me suomalaiset ollaan vähän hullua kansaa... :) Talvella introverttejä depistelijöitä ja kesällä ekstroverttejä maanikkoja. Suurin osa kulkee ilman diangoosia - pelkkä kansalaisuus riittää :)

  Varaan vartin vetämättömyyttä itsellenikin, kunhan saan tämän viikon pakettiin. Turbo vetää ylikierroksia ja aikataulut kusevat ystävällisesti samaan aikaan kintuille. Nyt pitää jaksaa, mutta olen jo valmiiksi silmännyt kaleteristani ne päivät, kun ei tarvi jaksaa. Kun ei vaan jaksa. Pakko tehdä välitilinpäätös elämän tahtiin. Ei tämä näin vetele, tai joku osa prakaa. Tiedän sen vanhasta kokemuksesta ja koitan välttää sen nyt.

  Susi hyvä - nyt suosittelen lähtemään ns. ulos. Oman pään arkiset syväsukellukset kaipaavat peilejä. Ne ovat niitä muita ihmisiä. Ei sun tarvi paljastaa omia ajatuksia, sä voit kuunnella muiden. Siinä sulle peiliä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tiedän. Enkä minä täällä mökissäni mökötä vaan tapaan kyllä rakkaita ihmispeilejäni melkein päivittäin. Mutta hyvätkään peilit eivät pysty poistamaan minusta sitä peruspeilittömyyttä, joka, olkoon virallinen diagnoosi nyt sitten mikä tahansa, aina silloin tällöin kaikesta tiedosta, taidosta ja kokemuksesta huolimatta nakertaa naskalihampaillaan tosi ikävästi sielunnurkkaa.

   Mutta taidanpa siirtyä saman tien tuonne ylemmäs kirjoittamaan tästä aiheesta vähän enemmän, kiitos luovasta tönäisystä!

   Poista