lauantai 2. maaliskuuta 2013

Järjestelmä - väistämätön, välttämätön?

Valtio olen minä, sanoi Aurinkokuningas. Klassinen lause, jolla Ranskan itsevaltias Ludvig IV pönkitti valtaansa ja perusteli oikeuttaan olla perustelematta päätöksiään mitenkään, kenellekään.

Samaa taktiikkaa minäkin käytän, kun pennut jankuttavat sietokykyni ja äidillisen joustavuuteni äärirajoille. Silloinhan vastaus on väistämättä vastustamattoman yksiselitteinen "koska minä sanon niin". Nuorukaisten ärhenteleviin luonnehdintoihin kotimme ja Kolmannen valtakunnan yhteneväisyyksistä vastaan vain, että ei, olette väärässä rakkaat lapsukaiset - ei tämä mikään natsivaltio ole vaan tyylipuhdas diktatuuri, ja diktaattori olen minä.

Vallankäytön miedompi versio on hallinnollinen verkosto, josta muodostuu yhteisön toimintaa sääntelevä järjestelmä. Ihannevaiheessaan järjestelmä sisältää mahdollisuuden kirkkaan demokraattiseen vallan- ja vastuunjakoon, jossa erilaisuus suvaitaan ja sitä pidetään yhteisöä hyödyttävänä ja vahvistavana voimana. Valitettavasti jokainen ihanneyhteisö väistämättä paitsi syntyy, kehittyy, kukoistaa, myös kuihtuu - ellei peräti mätäne - ja kuolee. Saman kaaren tekee myös jokainen järjestelmä muuttumalla toimivasta toimimattomaksi. Tai rivijäsenen näkökulmasta vähän emotionaalisemmin ilmaistuna, turvasta kahleeksi.

Tähän väistämättömään kehitykseen vaikuttaa ajan lisäksi myös yhteisöön eli järjestelmän vaikutuspiiriin kuuluvien yksilöiden lukumäärä.

Otetaan käytännön esimerkiksi vaikka uskonnot. Siinä vaiheessa, kun pieni ryhmä valaistuu kirkkaasta ajatuksesta, kylvetään hyvässä. Jakaminen, solidaarisuus, huolehtiminen ja auttaminen korostuvat, ja energia virtaa ihmisten kesken. Löydetään rakkaus, ymmärrys, lämpö. Alkuseurakunnan autuus. Mutta seuraavalle sukupolvelle välittyy tästä ihanasta alkutunnelmasta väistämättä vain osa, ja sen vuoksi uskon ominaispiirteistä alkaa muotoutua oppi. Opista kehittyy vähitellen säännöstö, josta poikkeaminen alkaa tuntua yhteisön koossa pysymisen kannalta aina vain uhkaavammalta. Aletaan lähestyä järjestelmää. Systeemiä. Linnaketta. Väärän vallankäytön ja korruption lonkerot kiemurtelevat pyhän ytimeen. Ja kas, mitäs meillä onkaan: uskosta on tullut uskonto, satojen miljoonien ihmisten elämää hallitseva järjestelmä, jossa valtaa saa pitää koukkuisissa käsissään vaikka millainen seniili kaikkivaltias gubbe.

Saman tarinan voisi kertoa poliittisista aatesuuntauksista. Globaaleista suuryrityksistä. Valtioistakin. Ja - valitettavasti - myös monista ihan tavallisista perheistä ja suvuista. Mitä enemmän ihmisiä sitä monimutkaisempi ja hallitsevampi järjestelmä. Ja niistä on mahdoton kenenkään olla kokonaan vapaa, halusi tai ei.

Näyttää siltä, että järjestelmien syntyminen on aika lailla väistämätön asia ja liitty inhimillisiin selviytymisstrategioihin. Ihmismielen perusominaisuuksiin kuuluu tarve jäsentää ja järjestää kokemuksiaan sekä pyrkiä vaikuttamaan niihin systematisoimalla. Siis luomalla järjestelmiä. Ja tämä tarve ulottuu myös itsen ulkopuolelle, toisiin ihmisiin, yhteisöihin, yhteiskuntaan.

Mutta ovatko järjestelmät välttämättömiä? Ja jos niin kenelle?

Väitän, että ovat. Ja nimenomaan yhteisöille, eivät niinkään yksilöille. Ja tämä ei todellakaan tarkoita sitä, että olisin valmis allekirjoittamaan kaikki maailman yksittäiset järjestelmät an sich ja pitämään niitä ihmiselämälle välttämättöminä! En todellakaan. Mutta ihmisten muodostaessa suuria joukkoja on oltava myös yhdessä sovittuja tapoja ja toimintamalleja, joiden avulla saadaan luotua kaikille elinkelpoiset olosuhteet. Täysin ilman mitään järjestelmää ei ole myöskään järjestystä vaan kaaos, joka taas vallitsevana olotilana on tuhoava voima, ei rakentava.

Keskeistä on kuitenkin se, onko järjestelmä olemassa ihmisiä varten vai ihmiset järjestelmää varten. Jälkimmäisessä tilanteessa aletaan olla järjestelmän kehityskaaren loppupuolella, ja silloin onkin aika rusauttaa kuvioita toiseen malliin. Pelkkä kapina ei vielä edistä mitään, ei myöskään täysi anarkia, vaan vallankumouksellakin pitää olla selkeä tavoite. Esimerkiksi parempi järjestelmä, toimivampi demokratia, tasaisempi hyvän jakaminen kaikkien yhteisön jäsenten kesken. Paluu lähemmäs yhteisön alkuperäisen yhteenliittymän syitä ja ihanneolotilaa. Takaisin inhimillisyyteen, luovaan luonnontilaan, uuden energian alkulähteille.

Helppo sanoa ja vaikea toteuttaa, varsinkaan suuren kokoluokan yhteisöissä kuten vaikka nyt katolinen kirkko tai Suomen valtio, joissa on - vielä? - liian paljon vallitsevan  järjestelmän epäreiluista asetelmista nauttivia itsekeskeisiä lappusilmiä. Radikaalit muutosehdotukset jyrätään kumoon vaikka kepulikonstein ja jyrääjinä ovat useimmiten juuri ne, jotka eniten nauttivat järjestelmän suomista taloudellisista eduista. Siis rahasta. Pääosin muiden kustannuksella.

Ranskasta tuli tasavalta muutama monarkkisukupolvi Aurinkokuninkaan jälkeen. Siihen tarvittiin kansanliike, vallankumous. Tuon vallankumouksen tunnettu tunnuslause oli "vapaus, veljeys* ja tasa-arvo", ja samoilla sanoilla voisi kaataa monta muutakin järjestelmää, vaikkapa meidän päiviemme nationalistisia näennäisdemokratioita, taloudellisia valtioliittoja, kirkkokuntia, näin muutamia selkeimmin havaittavia mainitakseni.

Ja onpa niillä uudisrakennettu perheitä ja parisuhteitakin.


* Huom! "Veljeys" tulkittakoon tässä yhteydessä laajasti ja yleissivistyneesti yhteisölliseksi ja ei-sukupuolisidonnaiseksi toisen kunnioittamiseksi ja toisesta ihmisestä välittämiseksi.

13 kommenttia:

 1. No joo, järjestelmä on välttämätön koska järjestelmä on omilla säädöksillään ja toiminnoillaan tehnyt itsestään välttämättömän. Koko homman alku ja juurihan oli se, kun jengi muodostettiin paremman metsästyssaaliin saamiseksi. Siinä oli selkeä käytännön syy ja kaikki hyötyivät. Oikeastaan kaikki tuon jälkeen luodut järjestelmät ovat lähteneet lapasesta ja nykyisin - kuului sitten mihin tahansa järjestelmään - ihminen on vain palvellakseen järjestelmää. Se, että kuuluu johonkin järjestelmään,ei takaa automaattisesti sitä että järjestö vastavuoroisesti palvelee yksilöä.Tätä mallia touteutetaan "sivistyneissä hyvinvointivaltioissa" ja se on täysin perseestä oleva malli. Siksipä minä jolla on mahdollisuus (jonka olen itse luonut järjestelmnän sisällä), olen astunut pois järjestelmästä. Tietenkään en voi poistaa itseäni joka rekisteristä mutta mitään aktiviteetteja järjestelmää kohtaan minulta ei tulla koskaan näkemään. Saattaa olla monen mielestä typerää ja lapsellista mutta en anna sen häiritä itseäni sillä nyt olen onnellinen. Ei ole enää pakko katsoa tai kuunnella uutisia joka saatanan päätöksestä kun ne eivät minua liikauta eivätkä minuun vaikuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessahan tämä meidänkin yhteiskuntajärjestelmä sisältää tuon yhteisen paremman metsästyssaaliin tavoittelemisen idean: tehdään työtää ja maksetaan verot pottiin, josta ruokitaan nekin, joiden keihäs ei sillä kierroksella osunutkaan mammuttiin. Mutta hyvätkin järjestelmät tuppaavat korrputoitumaan ahneiden, itsekkäiden ja välinpitämättömien käsissä. Sitä on oksettavaa katsella ja kuunnella. Turhauttavaa, masentavaakin.

   Yksi selviämisvaihtoehto on yksilöanarkia, erakoituminen ja oman elämänpiirin keskittäminen yksilöilliseen vaihtoehtotodellisuuteen. Tunnistan keinon ja tunnustan pelastavani omaa päätäni tuosta ajatushelvetistä ihan samalla mallilla. Välillä. Toinen puoli minusta kuitenkin huutaa aivan helvetin lujaa ja haluaa barrikadeille. Kapinaa, muutosta, parempaa - ei vain minulle vaan myös muille. Ja tässä onkin hyvä kohta siirtyä Titan viestiin...

   Poista
 2. Hieno kirjoitus. Tästä päättelin migreenin kangistamin aivosoluin, että vallankumousta tarvitaan väistämättä aika ajoin.

  Sellainen on jo tekeillä... katso merkkejä ympärilläsi. Ajan energia on muuttunut ja nyt yksittäiset ihmiset lähtevät kaatamaan norsunluutorneja. Kivijalat murenee jo. Instituutiot hajoaa.

  Feenis lintuja voitaneen bongailla lähivuosina.

  Lykin enempi tekstiä, kun kestää kattoa tätä näyttöä pitempään. Toi tausta on kyllä tähän tilaan aika riiipova :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!!

   Vallankumouksia tarvitaan ja niitä tulee, se on väistämätöntä. Merkit näkyvät, olen samaa mieltä, ja ihmiset eivät enää tyydy nyyhkien osaansa vaan haluavat muutosta. Vaativat muutosta. Ja mikä parasta, tekevät sitä itse!

   Siinä haluan olla mukana, menossa eteenpäin ja miettimässä, miten pielessä olevat asiat saadaan toimimaan hyvin. Kaikille hyvin, ei vain omalle pikku navalleni.

   Viva la révolution!


   p.s. Pahoittelut migreenivaaraisesta estetiikastani... tunnustan olevani itsekkään koukuttunut tähän värimaailmaani. Vallankumouksen paikka?

   Poista
 3. Tykkään kovasti siitä, kun ihmiset ajattelee ja osaa kirjoittaa. Oli hienoa saada lukea tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulipa hyvä mieli kommentistasi!

   Itse asia on mietityttänyt paljon eikä ole ihan helppo - kaikistahan meistä varmasti löytyy sekä turvallisuushakuista järjestelmäuskollisuutta että erilaisilla tavoilla motivoitunutta kapinakaipuuta, mikä on pahimmillaan aika ristiriitainen kombinaatio yhden pään sisälle. Sitä mukavampi kuulla, että sana tuli kuin tulikin lihaksi ;)

   Poista
 4. Saanko sanoa sinulle kauniit onnen toivotukset!

  Tahtoisin toivoa sinulle jotakin oikein hyvää.
  Enkelin siipien havinaa ja iloa onnea syvää.

  (A-M Kaskinen)

  Niin että hyvää syntymäpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 !

   On se vaan niin, että keski-ikä on ihan ihmisen parasta aikaa! Saa syödä karkkiakin just niin paljon kuin itse haluaa :D

   Poista
 5. ... ja juoda vaikka viskiä, jos siltä tuntuu :)

  Allekirjoitan keski-ikäisyyden ilot. Nyt saa jopa kapinoida rauhassa, aikuisen naisen auktoriteetillä ja välittämättä mitä muut ajattelee.

  VastaaPoista
 6. Syvä, intohimoinen mutta samalla hellä syntymäpäivä suudelma ja iso rutistus sulle Sudenjälki rakkaani * Ojentaa punastellen kukkapuskaa* Olkoot polkusi kevyet ja tuulet suotuisat <3 Olet sitä jotain joka maailmoja vavisuttaa.

  VastaaPoista
 7. Oi kiitos teille, molemmat ihanat! Aurinko paistaa ja tuntuu hyvältä olla minä :)

  VastaaPoista
 8. Sudenjälki, enemmän kuin hyvää naistenpäivää ja ihan mielettömästi pusuja - oot rakas <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Peppone, et arvaakaan, miten juuri tänään oli tärkeää saada tuollaisia sanoja... balsamia yhdelle taas kerran auki repäistylle haavalle. Kiitos kultanen ihminen!

   Poista