lauantai 9. maaliskuuta 2013

Oscarit kohdallaan

...vaikka olisin kyllä rakastunut ilman niitäkin. Malik Bendelloulin ohjaama Searching for Sugar Man palkittiin helmikuussa vuoden parhaana dokumenttielokuvana, ja nyt pois kaikki turhat ja aiheellisetkin oscarennakkoluulot, sillä tämä dokumentti kannattaa ehdottomasti katsoa! Syystä että:

Elokuva on hyvä. Sen kertoma tositarina kaikkine käänteineen loistava dokumentin aihe. Ja ennen kaikkea: tarinan päähenkilö mielettömän upea esimerkki siitä, että elämänsä voi elää - no, ihan juuri niin kuin itse haluaa. Vaikkapa teeskentelemättömän aidosti.

Searching for Sugar Man kertoo miten kaksi eteläafrikkalaista fania alkoi selvittää idolinsa kohtaloa. Aivan, 70-luvun alussa kaksi levyä tehnyt Sixto Rodriguez oli kadonnut kuin tuhka tuuleen eikä hänen levyjäänkään tunnettu missään muualla kuin Etelä-Afrikassa - mutta siellä hän sitten olikin suurempi kuin Elvis.

Tarinasta ei sen enempää tässä, juoniselosteita ja leffatrailereita löytyy jo ziljoonittain pitkin verkkoa, mutta menkää ja katsokaa koko dokumentti! Ja ennen kaikkea kuunnelkaa hänen musiikkiaan. Mies on dylanimpi kuin dylan parhaimmillaan, kaikkea sitä mitä ihminen voi yrittämättä olla.

Tässä yksi helmistä, Crucify Your Mind. Ja muutama hyvin liikuttava kuva.

5 kommenttia:

 1. Olen nähnyt lyhyen trailerin leffasta mutta kuvauksesi perusteella on syytä tutustua tarkemmin. Vaikuttaa siltä että että se ei ole mikään massatuotantoa seuraileva vaan ihan oma juttunsa ja näin ollen katsomisen arvoinen. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ;) Ja joo, virallinen traileri on turhan häsäinen eikä anna oikeutta sille (visuaalisellekin) imulle, joka itse dokkarilla on. Olin aivan myyty vaikka tiesinkin tarinan pääpiirteet etukäteen. Musiikilla tietysti iso osansa mutta etenkin hahmolla itsellään. Toivottavasti nautit!

   Poista
 2. Tjaa-a... olispa aikaa lukea, katsoa leffoja, tehdä käsitöitä ja maalata öljyväreillä. Lista lasten tekemisen jälkeen luovutetuista hommista. No tulihan se yrittäjyyskin siihen sitten viemään aikaa... Loppupäätä ei ole näkyvissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun vauhtiparatiisiisi en edes ehdottele sitä menetelmää, mikä minulle on tuonut eniten vapaa-aikaa: avioero ja lasten fifty-fifty-yhteishuoltajuus. Lasten kasvaminen antaa selvästi vuosi vuodelta myös lisää tilaa (ja uskallusta) puuhata vapaasti omiaan. Joten veikkaisin, että tuolla yrittäjyydessä se sinun suurin sylttytehtaasi on...

   Mutta niin kuin tiedämme, elämä on valintoja ;) Ja jos jotain ihan hirveästi haluaa, sitä kyllä sitten yleensä myös tekee. Urheilupresidentti Kekkosen sanoja vapaasti mukaillen, "kaikki syyt, jotka estävät meitä nauttimasta, ovat tekosyitä".

   Täällä paistaa aurinko. Lähden hiihtämään. Kaunista sunnuntaita!

   Poista
 3. Kiitos sanoitasi. Diagnoosisi oli aivan oikeaan osunut. Mausteena siinäkin lisänä se työhulluus.

  Todella hienot kevättalven kelit täälläkin. Sinistä taivasta ja auringonpaistetta. Buenoo!

  VastaaPoista