maanantai 17. joulukuuta 2012

Jälkikirjoitus

Monologin jälkeen dialogi, aivan. Mutta pelkkä puhe ei vielä riitä, vaikka se tulisi kahdesta suusta tai useammastakin. Dialogi ei synny vain äänien määrää lisäämällä. Siihen tarvitaan myös korvat, silmät, kädet - ja taito käyttää niitä. Sekä taju siitä, mitä ollaan tekemässä. Mitä itse kukin on itse tekemässä.

Kerron esimerkin. Tai oikeastaan kolme, kaikki viimeviikkoisen puolivirallisen pikkujoulujuhlasuman hedelmiä.

Numero yksi puhui vain saadakseen minusta käyttövälineen. Tekeytyi tietoisesti salaperäiseksi, vetäytyi sivuun supattamaan vainmeidänkesken ja ehdotti heti toisessa lauseessaan tapaamista joskus, jossain, muualla. Kuvitteli syvämerkitykselliseksi sen, että satuin muistamaan meidän tavanneen ohimennen jossain joskus aiemminkin (herranjumala, voihan sitä sattumalta muistaa vaikka toisen solmion värin ilman, että sillä on sen suurempaa symbolista merkitystä). Mukamyötäili mukakuunnellen ja niin liukkaasti, että putosin kärryiltä. Takaviistosta loisti päivänselvästi jokin hänen vino tarpeensa, jolla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, että vastapäätä seisoin juuri minä. Siis kuka? Ai se brunetti siellä missäs se nyt olikaan?

Numero kaksi kysyi. Sanoi. Ja kuunteli. Hilpeästi aiheesta toiseen hyppelehtien meni mehevä tunti (keittiöt ovat muuten usein bileiden paras paikka). Kunnes hän innostui saamastaan vastakaiusta ja ilmiselvästi myös minusta (tai sitten vain siitä, että keskusteli NAISEN kanssa) niin riehakkaasti, että astui polleasti näyttämölle, aloitti vuolaan mentaalimonologin ja sijoitti minut katsomoon heijastamaan reaktioita. Tuossa kohdassa mykistyn aina, käsittämätöntä mutta totta. Alkoholillakin saattoi olla vaikutusta asiaan, mutta on se niin hämmentävää. Painopisteen siirtymä, ja miten luotevasti se taas tapahtui: kuin itsestäänselvyys, totuttu roolitus, johon alkutunnustelun jälkeen hulahdetaan. Että nyt puhuu mies ja nainen kuuntelee. No ei muuten kuunnellut kauan.

Ja lopulta numero kolme. Tuli vastaan vaikkei hänen enää koskaan pitänyt tulla. Hän, joka osaa puhua maailman vuolainta pintavirtaa mutta jonka silmät katsoivat suruverhottuina minun silmieni kanssa menetettyä mennyttä, sitä aikaa jolloin puheemme oli niin yhteistä, ettei ihoakaan ollut välissä. Sieluni veli. Enkä minä maailman puhuvin pystynyt hänen kanssan avaamaan suutani enää mihinkään muuhun kuin sanoman, että en pysty. En pysty sanomaan mitään helppoa ja hilpeää, en edes reagoimaan kevyennokkelasti tai iloisenlennokkaasti mihinkään, en hänen kanssaan. Koska en voi enää luottaa. Ja hän tietää sen.

Arvaatte varmasti, mikä näistä kolmesta oli minun asteikollani todellista kommunikointia. Kaikesta huolimatta.

7 kommenttia:

 1. No näinpä, usein se sanomatta jäänyt ja pelkän elekielen välittämä on sitä painavinta asiaa. Sitä, mikä ei pyydä eikä vaadi vastauksia vaan paikalla olemista.

  VastaaPoista
 2. Hyvää ja Rauhallista Joulua Sudenjäljelle!

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Peppone! Joulun jälkilämpöjä myös sinulle, ja valoisana aukeavaa vuotta 2013. Let's hope it's a good one without any fear, kuten kauan sitten lauloi eräs herkkä mies.

  Aina vain livemmän elämän odotuksessa,
  Sudenjälki

  VastaaPoista
 4. Tollasset keskustelut on niin tuttuja pikkujouluajoilta. Homma menee myös toisinpäin. Jos liian myöhäseen jättää kotiinlähdön, saa saalistajia kipittää karkuun.

  Enää ei (onneks) tartte pikkujouluissa käydä.

  Eksyin tänne 'peppusen' plokista, piti oikeen tulla kattoon, et kuka noin kommentoi ja ainakin alkuunsa tuntuu, että taisin taas jäähä kiikkii. :)

  Mukavaa ja aurinkoist päiväjjatkoo sulle sinne!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos, sitä samaa! Tosin täällä on litissyt lumetsulattavaa vedenlitkua koko päivän, hyvä kun roskat viitsin käydä viemässä... Hyvä päivä katsella mehukkaita dokkareita Areenalta.

  Pikkujouluissa on se ongelma, että ovat myytistyneet ja rituaalistuneet (niin kuin isojoulukin) niin karmean ennalta arvattavaksi kuvioksi. Sen päälle hirveät odotukset, tuoko se pukki tänäkään vuonna mitään. Ja kun ei tuo, sitten otetaan vaikka väkisin, edes jotain.

  Mutta niin kuin näkyy, tätä omaa pikku päätäni rusentaa aivan arkenakin ihan liikaa se, miten kyvytöntä - ja halutonta! - väki on toisiaan todesti kohtaamaan ja peittelemättömästi puhumaan, oli joulu tai pikku tai ei.

  En vain millään taivu siihen, että ottaisin ihmiset kevyesti.

  Taitaa siis mennä otsa reippaasti ruvella ensi vuosikin, vaikka tinat lupaisivat mitä ;)

  VastaaPoista
 6. No se ei haittaa ku on tuttuu puuhaa, ottanahka ruvel olemiin. Ku ei pal oota, ni ei niin kovin pety, tai saattaa jopa ilosesti yllättyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta jos ei mitään odota ei kyllä mitään koskaan saakaan. Pettymykset kuuluvat pelin henkeen.

   Hauskaa vuodenvaihdetta!

   Poista